Следвайте Гласове в ТелеграмВ Община Варна няма институция, занимаваща се с

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ Община Варна няма институция, занимаваща се с
Коментари Харесай

Инж. Коста Стоянов, „Възраждане“: Крайно време е във Варна да бъде създаден Дом на народното творчество 

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В Община Варна няма институция, занимаваща се с процесите на предпазване и развиване на фолклорното изкуство. Това съобщи претендентът за кмет във Варна от „ Възраждане “ Коста Стоянов, който организира среща с представители на националното творчество в морския град. 

Стоянов разяснява, че сега във Варна има единствено четири самодейни танцови състава и два ансамбъла - “Варна ” и “Одесос ”, чиито оркестранти са на повикване с 4-5 концерта на година. 

„ Това е безсрамие и пренебрежение към националното творчество, което се уважава в целия свят, само че не и във Варна. Забележете, че има назначени само две щатни бройки, отговарящи за организацията на интернационалния фолклорен фестивал, в границите на  фестивала “Варненско лято ”. Читалищата приютяват някакви опити за фолклорна самоинициатива, само че предвид на мизерното си финансиране, още веднъж се разчита на запалянковците “, съобщи инж. Стоянов и добави, че единственият ярък лъч за възобновление на националното творчество е ориентиран към младежите, които в този момент са възпитаници.

„ Във Варна има учебни заведения с разширено проучване на национални принадлежности и пеене и такива с проучване на национални танци, където се работи доста добре и резултатите са оценени на национално равнище. За страдание обаче, всяка година тези деца приключват, без хоризонт за реализация и към този момент има случаи на преселване в други градове, където се включват в локалните професионални ансамбли. 

Всичко това приказва за липса на каквато и да е тактика и държавническо отношение към националната просвета и обмисляне на професионална устременост и реализация на младежите.

Именно по тази причина от „ Възраждане “ настояваме да бъде основан Дом на националното творчество “, безапелационен бе инж. Стоянов. 

Той уточни, че би трябвало да се мисли и в тенденция основаване на внушителен общински професионален отбор.

„ Желанието ни е да създадем общински професионален отбор по сходство на грузинските, ирландските и други сформира с интернационално значение. 

За основаването на подобен отбор, с изключение на финансиране, са нужни и професионални актьори и механически служби, което ще отвори нови работни места в града, ще притегли туристи, ще спомогне за развиването, разпространяването и промотирането на българското национално творчество по света. 

Община Варна разполага с експерти, а също и с бъдещи такива, които сега се образоват в класовете по фолклорни специалности в музикалното учебно заведение и филантропичната гимназия. 

През летните месеци ще се вършат спектакли, които ще бъдат включени в културния календар на града и сигурно ще притеглят голям брой туристи, а през зимните – ансамбълът ще бъде на интернационалните турнета, отново по образеца на гореспоменатите обединения.  Финансирането ще бъде общинско посредством Фонд за развиване на българските обичаи и национално творчество. Ще се търсят меценати и вложители. 

Създаването на Дом на националното творчество и професионален отбор във Варна са свързани, с изключение на с развиването на националното ни изкуство,но и с разкриването на нови работни места в областта на културата, с развиването на туризма и образованието, а изключително - и с бъдещето на младите фрагменти от Варна и района. “, безапелационен бе инж. Стоянов.

„ Възраждане “ е с номер 42 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР